top of page
חיפוש

נזלת ושיעול

  • תמונת הסופר/ת: ד"ר אורי אגמון
    ד"ר אורי אגמון
  • 6 באפר׳ 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 13 באפר׳ 2021

נזלת ושיעול שכיחים בחורף אבל מהווים נטל גדול גם ביתר השנה. חלק ניכר מהביקורים בחורף הם בגלל מחלות קלות עם שילוב חום נזלת ושיעול, מחשש לדלקת ראות, אם כי בדרך כלל אלו מחלות נגיפיות שלא דורשות התערבות אלא מנוחה בלבד. הפחד מדלקת ראות חוצה דורות, ולעתים קיים פער עצום בין מצבו הטוב של הילד לבין חשש ההורים.


אנא: פניות ושאלות נא להעביר דרך מכבי אונליין, כרגיל, ולא באתר זה

טיפול שגרתי

* צמצום אבק: להיפטר משטיחים, וילונות, חפצים מאובקים ובובות פרווה מיותרים. לשאוב ולפנות אבק ממה שניתן (ספרים מצעים וכדומה).

* מי מלח: עוזרים לפנות את הנזלת ולמזער שיעול. לתינוקות מנוזלים ניתן לטפטף 2 טיפות לכל נחיר מספר פעמים ביום, גם לפני האוכל. לילדים יותר גדולים ניתן להשתמש בתרסיס מי מלח לאף.

* תרופות שיעול: אסור ולא נכון לתת לפני גיל שנתיים (בהמלצת כל ארגוני הבריאות). גם אחר כך- מדובר בטיפול לא הכרחי ולא תמיד יעיל. ניתן לתת סירופים שונים, לקחת בחשבון שזה טיפול סימפטומטי, שכמו כל תרופה לעתים כרוך בתופעות לואי.

* תרופות נגד אלרגיה- מתאימות למי שסובלים מארועים חוזרים של נזלת שקופה, לאו דווקא עם שיעול, אודם לחמיות מגרד וכדומה. גם אלו לא שכיחות לפני גיל שנתיים. תרופת מהדור הישן (פניסטיל) הם כלי נפוץ מאד לטיפול בילדים, למצבים כמו נשיכות יתוש (יתוש נושך, לא עוקץ). תרופות אלו גורמות נמנום, ולא נכון לנצל תופעת לואי זו לצורך השתקת ילד קטן משתעל שלא סובל מאלרגיה.

* מכשור: אפשר לעשות אינהלציה של מי מלח (מצריך מרשם. מכשיר האינהלציה נמכר במכבי בהנחה משמעותית). כבר שנים שיש איסור שימוש במכשיר אדים (!) בגלל חשש הפצת חיידקים ובעיקר לגיונלה.

סימני אזהרה

סימנים שעל הורים להכיר ולחפש כדי להחליט אם לחכות או להגיע לבדיקת רופא. שימו לב: מטרתי היא לעזור לקבל החלטות, יחד עם שכל ישר וזהירות סבירה. בכל מצב מדאיג אובייקטיבית- גשו להיבדק.


כללית: ירידה הדרגתית במצב, אפאטיה, סירוב לשתות, הקאות (לא כולל הקאות שנגרמות בגלל שיעול), פריחה חשודה שנראית כמו דימומים תחת העור, כאב לא מוסבר, חשד לגוף זר בדרכי הנשימה (שיעול ומצוקה נשימתית שהופיעו בבת אחת מתוך בריאות), או באף (כאב או ריח רע) או כל מצב מחלה שנראה משמעותי.

נשימתית: קוצר נשימה, אנחות, צפצוף, מאמץ נשימתי, נשימה מהירה, שיעול יום ולילה שנמשך כשבוע, שיעול שנלווה למחלת חום מחמירה או ירידה במצב.

חום

חום כשלעצמו פחות חשוב ממצבו הכללי של הילד ואופי מחלתו. חובה להתבסס על מדידת חום אמינה (מדחום דיגיטלי בבית השחי ועוד חצי מעלה). חום גבוה לא תקין הוא מעל 38 מעלות. רוב מחלות החום נגיפיות ונמשכות 3-6 ימים.

דוגמאות למצבים שמצריכים בדיקה בחום: כל ילד עם חום שנראה חולה, במחלת חום של שלושה ימים מקובל להיבדק אם זה טרם נעשה, בטמפרטורה קרובה ל 41 מעלות ובילדים שבעברם זיהום בדרכי השתן בעבר ללא הסבר ברור לחום הנוכחי (כגון שלשול)

שפעת

אנא קראו בעיון את דברי בפוסט "שפעת". מדובר בנטל תחלואה שבמילה אחת ניתן לכנותו : מיותר.

סבלנות

בחורף גדלים העומסים ולעתים מתארכים זמני המתנה, גם בניהול אופטימלי. אנא היו סבלניים. באפשרות כולנו לעזור לצמצם את ההמתנה על- ידי אורך רוח, שיתוף פעולה עם המזכירות ומניעת עומס מיותר (התמקדות במחלה העיקרית של הילד החולה ולא בתלונות זניחות ואחים בריאים).

בברכה

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
ד"ר אורי אגמון- שיטות עבודה

אנא: פניות למרפאה נא להעביר דרך מכבי אונליין ולא דרך המייל שבאתר זה יחד אתכם ההורים אני נושא באחריות לבריאותם ולשלומם של ילדי המרפאה. בכל...

 
 
קורונה - נכון ל 1.10.2023

אנא: פניות ושאלות נא להעביר דרך מכבי אונליין, כרגיל, ולא באתר זה ממני אליכם דברים אותם אני מחפש כרופא (מחלות משמעותיות ונגזרות שלהם) לא...

 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

©2020 by ד"ר אורי אגמון. Proudly created with Wix.com

bottom of page